Books in your cart
(0) 0.00 EUR
 
 
 
 About Faber        Reading Room        Offers        Useful Info        Payment and Shipping        Contacts
 
 

Халина Пошвятовска

Umiem tylko kochać / Умея само да обичам

Халина Пошвятовска е една от най-известните и обичани полски поетеси, превърнали се в име-легенда в следвоенната полска литература.
Родена е през 1935 г. в град Ченстохова, Полша. При оттеглянето на немците и разрушаването на града през пролетта на 1944 г., семейството на Халина Мига, както е моминската фамилия на поетесата, е трябвало да се крие дълго време из студени и влажни мазета, в резултат на което 9-годишната Халина заболява от ревматизъм и увреждане на сърцето. Поради честите й престои из санаториуми, тя успява да завърши гимназия като частна ученичка. В един от санаториумите среща и своя съпруг. Няколко месеца след женитбата им обаче тя остава вдовица.

През 1956 г. се установява в Краков и в кръга на младите литератори, групирани около списание „Зебра”, започва да се изявява активно като творец. Първата й поетична книга „Езически химн” (1958) се посреща като поетически взрив, защото за пръв път в следвоенната полска литература се появява поет, в чието творчество „не по правилата” се наблюдава сливане на поезията с биографията, с личността на твореца.

С подкрепата на поляци в САЩ същата година тя заминава отвъд океана, за да се подложи на рядка по онова време операция на сърцето. Любопитно е, че за да бъде заплатена, операцията е била предавана директно по един от телевизионните канали с научнообразователен характер.
Докато укрепва след операцията, Пошвятовска успява да се сдобие със стипендия и записва да учи философия в колежа Смит в Нортамптън, щата Масачузетс. Учи английски, немски и испански език, превежда от френски, който вече знае, а по-късно и от английски, автори като Пол Елюар, Жак Превер, Езра Паунд, Лорънс Ферлингети и др. Завръща се в Полша, където довършва образованието си в Ягелонски университет, остава на работа в катедрата по философия, пише докторат на тема „Понятието време във философията на Бертран Ръсел”. Една след друга следват книгите й: “Ден днешен” (1963), “Ода за ръцете” (1966), “Повест за приятеля” (1966). Последната й поетическа книга „Още един спомен” излиза посмъртно през 1968 г.

През есента на 1967 г. става наложителна втора операция на сърцето на поетесата. Тя е извършена във Варшава и е неуспешна. Пошвятовска е погребана в родния си град


 Links