Книги в кошницата
(0) 0.00 лв.
 
 
   
  Страници: 92
 размер: 25 x 25 cm
 подвързия: твърда
 Език: Български
 ISBN: 978-954-400-049-3
 Категория:
 
Балканският кръстопът на културите

Клишетата казват, че Балканите са кръстопътни, проблемни, размирни, сложни или неразбрани. Но в 70-те рисунки на Греди Асса, включени в книгата, този толкова тревожен и неразгадан свят се е превърнал в сигурно, цветно, напълно завършено в щастието си място.

България, Сърбия, Македония, Гърция и Турция се появяват в много цвят и в очевидни или закодирани знаци, които разказват за културата, музиката, въздуха, земята, храната и хората в тези страни. Тук не става дума за регионална политика, исторически наслоявания или феномени на манталитета, а за балкански "лайфстайл" през всичките му етажи - от сафрида с бирата, през въртящите се дервиши до античните мраморни бюстове. Греди Асса започва да прави рисунките на тема "Балканите" още от 1996 и продължава да ги прави и досега при всяко пътуване, понякога и в търсене на фамилните му корени, които са в Турция, Сърбия, Гърция и Румъния.

Неговите Балкани са свят, абсолютно незасегнат от глобализацията и последствията й, най-известното от което е страхът от еднаквост и в крайна сметка прословутата загуба на идентичност. Вероятно и оттук идва ведрият и успокояващ ефект на рисунките - те по всякакъв начин убеждават, че светът никога няма да изгуби цветовете си.
(из рецензията на Марина Караконова)

 
Цена: 25.00 лв.
Отстъпка за вас: 5.00 лв.
Крайна цена: 20.00 лв.
Share |