Книги в кошницата
(0) 0.00 лв.
 
 
   
 

Овидиу Дунаряну

Истории от годината на змията

Овидиу Дунаряну е литературният псевдоним на Овидиу Пецу, с който той подписва всичко, сътворено от него досега. Писател, който трудно може да бъде класифициран в литературно течение, майстор на магическия реализъм, „....той не пише, а подрежда думите като скъпоценни камъни в огърлица“ (Алекс Щефанеску, „История на съвременната румънска литература“).
Роден е на 21 февруари 1950 г. в Арад, но детството и юношеството му преминават край река Дунав, в близкото до Констанца село Остров. Несравнимата природа на тази част от Румъния, приказния свят на водата и небето, предопределят и бъдещето му на писател.
Първите му литературни опити датират от гимназията, а започва да публикува, докато следва в букурещкия университет, където се дипломира през 1970 г.
Работил е като библиотекар, редактор, зам.-главен редактор, сътрудничил е на десетки вестници, списания и издателства, радио- и тв станции. От 2003 г. е главен редактор в издателство Ex Ponto, гр. Констанца, основател е и на едноименното списание за култура и литература.
Сред по-известните му творби са:
Grădina lui Ieronim (сборник разкази), изд. Eminescu, 1990
Cu bucuria în suflet (сборник разкази), изд. Leda, 1995
Convorbiri pontice, изд. Ex Ponto, 1998
Întâmplări din anul şarpelui. Unsprezece povestiri. изд. Ex Ponto, 2003.
Vaporul de la amiază/Der Mittagsdampfer (разкази, двуезично немско-румънско издание, Verlag Radu Bărbulescu/Editura Ex Ponto, 2004
Vitralii (литературна публицистика). изд. Muzeul Literaturii Române, 2006
Cu bucuria în suflet (разкази), изд. Paralela 45, 2008.
Носител е на многобройни литературни награди.


 Връзки