Книги в кошницата
(0) 0.00 лв.
 
 
   
 

Деян Рабовянов

Археологически проучвания в южния сектор на Трапезица. Том 1. Средновековният град

Деян Рабовянов е завършил магистратура по Археология във Великотърновския университет през 2000 г. и е защитил докторска степен по средновековна археология през 2007 г. От същата работи във Филиала на НАИМ при БАН във Велико Търново, където е на длъжност главен асистент.

Бил е член на проучвателския екип на археологически разкопки в Плиска, крепостта Калята до Якоруда, крепостта Кастра Рубра до с. Изворово, Харманлийско и средновековните селища до с. Великан, Димитровградско и в м. Коджа кър до гр. Севлиево, а също и в теренните издирвания по трасетата на газопроводите Набуко, Южен поток и Севлиево-Габрово. Участвал е и в археологическите разкопки в Деветашката пещера, Никополис ад Иструм, Нове и средновековния манастир в м. Караач теке до Варна. Между 2008 и 2015 г. ръководи редовните археологически проучвания в Южния сектор на средновековния град Трапезица – втората цитадела на столицата Търновград. Резултат от последните е и издадената от издателство Фабер книга.

Автор е на две научни монографии и над 50 други студии, статии и научни съобщения. Интересите му са в сферата на средновековното военно дело, въоръжение и фортификация, а също и в областта на археологическата култура на Второто българско царство и Византия. Живее и работи във Велико Търново.

За контакти: e-mail: rabovyanov@gmail.com


 Връзки