Книги в кошницата
(0) 0.00 лв.
 
 
   
 

Никола Беров

Imkern! Aber wie?!

Никола Беров е роден на 26 ноември 1927 г. в с. Пробуда, община Търговище. Завършва гимназия в Търговище. Пожелава да продължи образованието си – медицина, физика или математика, но управляващата власт не му разрешава.

Любознателен и с интереси в различни области, Никола Беров започва заниманията си с музика – свири на виолончело. Печели втора награда от Третото състезание за инструменталисти. Работи като соло челист при оркестъра на Българското радио и телевизия, но публични концерти, както и записи в радиото са му отказани. В периода 1965–1966 г. е солист в Хавана, Куба. През 1968 година напуска България и се установява в Швейцария, където започва работа в Симфоничния оркестър на Ст. Гален.

Освен професионален музикант, Никола Беров е и художник. Заниманията му с изобразително изкуство датират от 1976 г. Автор е на 7 самостоятелни изложби. Привърженик е на импресионизма.

След прекарано заболяване през 1982 г. се отдава на пчеларството и за кратко време става един от водещите пчелари в Швейцария.
„Работата с пчелите беше в действителност моята детска мечта, но заедно с това е
изградена върху обширни познания в различни области на живота". – споделя Беров. "Интересуват ме процесите на развитие при пчелите както при контакти с природата, така и при сблъсъка им с човека. По мое мнение случайности в живота няма. Човек трябва само да намери връзката между причината и следствието, да анализира процесите, както и да ги приложи за положителни цели. Свръхпродукция и алчност са вредителите в настоящия век. Аз знам, че не ще мога да променя нищо, но да седя и да гледам как Природата бива ограбвана за безсмислици и за пари не се покрива с моите представи за живот във природата и със природата."

Разнообразните интереси на Никола Беров прибавят към биографията му още интересни факти: 25 години е карате майстор първи дан, 8 години тренира Та чи чуан, а от 2005 г. е запален стрелец с лък в дисциплините Рикърв и Компаунд.

Живее в Швейцария.


 Връзки