АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ 1876 ГОДИНА

АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ 1876 ГОДИНА

ISBN: 978-619-00-1408-9
Цена :
Отстъпка от сайта:
Цена за Вас:

 

КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ

 

Това е първият по рода си енциклопедичен справочник за Априлското въстание.
Структурата на справочника е изработена според изискванията на енциклопедичната наука – статиите за отделните лица са подредени не според районите, в които избухва въстанието, а по азбучния ред на фамилните им имена. Събитията са подредени по азбучен ред според техните заглавия.
Отделено е значително място на възстановяването и организирането на местните революционни комитети, върху които пада непосредствената отговорност за организиране и провеждане на въстанието, както и на организирането и дейността на различните въстанически чети, които се формират и действат в трите обособени района – Панагюрски, Търновски и Сливенски. Не е отминат и широкият отзвук на въстанието в съседните и други европейски държави, на европейския печат и пр., на различните анкетни комисии, които посещават пострадалите селища и на място се запознават с извършените в тях зверства на османските власти над въстаналото население.
Що се отнася до лицата – повече място е отделено на главните революционни дейци от ранга на Георги Бенковски, Панайот Волов, Стефан Стамболов, Иларион Драгостинов, и на голям брой други, изявили се като войводи на различите чети – Стоил войвода, Бачо Киро, поп Харитон, Христо Патрев и се стигне до Христо Ботев.
За по-голямо улеснение на читателите е дадено и специално Упътване как да се ползва Енциклопедията. По същия начин е подходено и при статиите за различните събития.
Изданието е илюстрирано богато. Някои от фотографиите, особено за Панагюрския край, се публикуват за първи път.
Друго негово достойнство са дадените в края приложения, които позволяват също да се придобие допълнителна информация за лицата и събитията, имащи отношение към Априлското въстание.
Кратката историческа енциклопедия е предназначена за най-широкия кръг от българската общественост, която проявява интерес към революционните борби на нашия народ.

Жанр История / Археология, Нехудожествена литература
Страници 616 страници
Размер 21 x 29 cm
Подвързия Твърда подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word