Ново
Борба за ятовия знак

Борба за ятовия знак

ISBN: 978-619-00-1733-2
Цена :
Отстъпка от сайта:
Цена за Вас:

Студията „Борба за ятовия знак“ на Стилиян Д. Иванов (Национален архео­логически институт с музей при БАН) представя кратка история на старобългарския белег ѣ, изключен от азбуката ни през 1945 г. вследствие на груба външнополитическа намеса. Дискусията за мястото и необходимостта от „ят“ в българския книжовен език се води първоначално от нашите просветни дейци, а след Освобождението – от езиковеди, филолози, писатели и дори духовни водачи. Политизирането на темата довежда до събития, чието разглеждане днес следва да получи своята справедлива историческа оценка.
„Борба за ятовия знак“ е историографско изследване, базирано на публикации, отразяващи правописните възгледи на възрожденската ни интелигенция, на първото и второто поколение български езиковеди, някои изтъкнати литерату­роведи и писатели. Избрани откъси от тези издания са поместени в отделно
фототипно приложение. Читателят получава колекция от 16 факсимилета на стари научни статии, части от монографии, съобщения във вестници и списания, документи, окръжни писма и министерски заповеди, засягащи важни въпроси за развитието на родния ни правопис.

Жанр Литературознание / Езикознание, История / Археология
Страници 88 страници
Размер 21 x 29 cm
Подвързия Твърда подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word