Използване на FTP

Електронната поща е удобна за изпращане не само на съобщения, но и на файлове. Но тя има ограничения за размера на прикачените файлове – не повече от 7–10 мегабайта. При по-големи файлове мейл протоколът затруднява сървърите и на изпращача, и на получателя. Решението за тези случаи се нарича FTP (file transfer protocol).

На нашия FTP сървър можете да качвате файлове с почти произволна големина.

Препоръчваме ви преди да започнете работа с нашия FTP сървър, да проверите дали имате инсталирана, и ако нямате, да си инсталирате програма за работа с FTP сървъри – FTP клиент. Можете да използвате произволен FTP клиент, но ако си нямате инсталиран и любим клиент, ние ви съветваме да изберете FileZilla - програмата е безплатна.

Сайтът на FileZilla, откъдето можете да изтеглите програмата, е http://filezilla-project.org/. Изберете опцията Download FileZilla Client и инсталирайте програмата.

След инсталирането и стартирането на програмата ще видите следният екран:

Настройките на нашия FTP сървър са:

Host: ftp.faber-bg.com
User name: public@faber-bg.com
password: faber1996

Въведете ги в съответните полета на лентата:
ftp.faber-bg.com
public@faber-bg.com
faber1996

и натиснете бутона Quickconnect

Екранът би трябвало да изглежда така:

Отляво са файловете на вашия компютър, а отдясно - публичната папка на нашия FTP сървър. В тази папка, кликвайки с десния бутон на мишката, създайте своя собствена папка, наименувайте я както желаете и влезте в нея. След това открийте от ляво папката или файловете, които искате да прехвърлите при нас, изберете ги с мишката и ги преместете в новосъздадената папка вдясно. Това е. Също като файлов мениджър.

Папката е публична (обща за всички клиенти) и съответно файловете в нея могат да бъда виждани и изтривани от практически всички потребители. За да защитите съдържанието на своите файлове, съветваме ви преди да ги качите при нас, да ги компресирате в ZIP или RAR формат с парола, която после ни изпратете на мейла.

След като качите своите файлове, непременно ни изпратете e-mail, от който да разберем, че имаме получени файлове, както и какво очаквате да направим с тях. В този мейл е добре да опишете и цялата необходима информация за вашата поръчка, която искате да знаем.

Приятна работа!

Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word