Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски

Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски

ISBN: 978-619-00-1055-5
Продуктът не е наличен.

 

В зората на прехода към демократично общество у нас след 1989 г. реабилитацията на маргинални автори и произведения претърпя бум. Литературната карта постепенно промени своя мащаб, отбелязвайки „нови" и „нови" феномени, които до този момент са били принудителни - по идеологически причини - слепи петна в литературното ни мислене. Нанасянето на подробности обаче ни най-малко не промени дотогавашните напрежения между център и периферия. Центърът си остана център - само периферията се обогати значително повече. Ние продължихме да четем периферията тъкмо през каноничните вече твърдения на центъра.

Тук обаче предприемаме друг подход: ще се опитаме да четем центъра през твърденията на периферията. На практика да го препрочетем, за да активираме отново вече вкаменени от натрупаните години, академичната наука и учебникарската индустрия напрежения. Но и доколко изобщо съществуват памет за тези напрежения? Памет за стълкновенията между д-р Кръстев и Йордан Маринополски, между Пенчо П. Славейков и Йордан Маринополски? Паметта услужливо свежда мненията на Маринополски до "изцепки" ...

Нашата литературнокритическа памет крачи с победителите. Йордан Маринополски обаче е от победените. Затова целта на следващите страници е да се опитаме да установим хронологията на едно литературно и човешко поражение. Това не може да бъде установено само през съчиненията, публикувани в многотомните издания на класиците, както през тъничките, никога непреиздавани брошури на нашия герой Маринополски.

Тук на критиката ще гледаме преди всичко като на последователно усилие, което се проявява в практиката - преди всичко през литературните и обществено-политическите вестници и списания. Но тя осцилира между автори и произведения и благодарение на познати и непознати писма, както и на мемоари за междуличностни катаклизми, възходи и съкрушения.

За всички герои на тази книга литературата, е била живот, Животът.

Критиката е била дробовете, чрез които диша литературата.

(Марин Бодаков)

 

Жанр Литературознание / Езикознание, Документалистика, Нехудожествена литература
Размер 14,5 х 20 cm
Страници 272 страници
Подвързия Мека подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word