Познатият непознат Марко Тотев

Познатият непознат Марко Тотев

ISBN: 978-619-00-1115-6
Цена :
Отстъпка от сайта:
Цена за Вас:

Книгата представя в автентичен вид живота и дейността на една от най-емблематичните личности не само за Велико Търново, но и за България.

Марко Тотев е роден в далечната 1857 г. в Търново и е единствен син на Кръстина и Тотю Петкови, собственици на хан в старата столица. Съдбата отрежда той да е свидетел и да бъде съпричастен на ония романтични и драматични събития в родния му град от края на ХIХ до 30-те години на ХХ в., които утвърждават младата следосвобожденска държава и с право може да се нарече един от достойните строители на съвременна България.

В семейството на адвокат Марко Тотев се раждат и възпитават двама български генерали – Георги и Никола, а дъщеря им Кръстина е омъжена за генерал-майор Рашко Атанасов, който има големи заслуги както за развитието на военната теория и практика, така и за просперитета на старата столица.

В книгата отделни глави са посветени на родовите възрожденски корени на Марко Тотев, на дейността му като професионалист и политик, като председател на Народно читалище „Надежда“ (1905–1907г.), на пословичното му влечение към хазарта, на достойното му семейство. Подобаващо място заемат изложбите, спомените и, разбира се, анекдотите, посветени на тази емблематична личност.

Текстът е богато илюстрован с над 90 цветни снимки, документи, факсимилета, лични вещи на Марко Тотев, което я прави много интересна и привлекателна.

Изключително стойностният и силно емоционален предговор е на доктора на юридическите науки, конституционния съдия проф Атанас Семов.

Жанр История / Археология, Спомени / Мемоари, Документалистика
Размер 17 x 24 cm
Страници 92 страници
Подвързия Твърда подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word