Реформите на Ататюрк, мюсюлманите в България и българо-турските отношения 1923–1938

Реформите на Ататюрк, мюсюлманите в България и българо-турските отношения 1923–1938

ISBN: 978-619-00-0596-4
Цена :
Отстъпка от сайта:
Цена за Вас:

Какво е отражението на реформите на Ататюрк върху турското малцинство в България и как под въздействието на кемализма то се превръща в значим фактор в българо-турските отношения?

 В ерата на Ататюрк и на цар Борис III се обособява геополитическия триъгълник Москва – Анкара – София. Съответно в в отношенията между България и Турция се появяват нови ключови моменти. Прибавете промените в българския вътрешнополитически живот, егоистичната политика на Великите сили и развиващите се в Европа и на Балканите събития, и получавате един бурен кипеж под привидно спокойната повърхност…

 Разкриването на истините, забиколени с много лъжи, за кемалистката пропаганда, българските правителства и мюсюлманите в България е важно не само от научна гледна точка. То позволява да се извлекат поуки, които са актуални и днес.

С изваждането на бял свят на тънещите с десетилетия в архивите доклади на полицейски и училищни инспектори, на окръжни управители и началници на погранични участъци се добива автентична представа за трудния живот на мюсюлманите, разбират се мотивите за взетите от българските власти решения и ефекта от тях.

 „Освен цар Борис и Георги Кьосеиванов България реално погледнато – други политици нямаше. Тези двамата бяха при това ужасно сами: не разполагаха с хора, с които да могат да работят, та камо ли пък с личности, които да са годни да ги заместят“ – пише един от техните съвременници. В предлаганата книга е направен опит да се надникне отвъд общоизвестното за Кьосеиванов и разгадаят част от тайните на неговото „държавническо изкуство“.

СЪДЪРЖАНИЕ

Реформите на Ататюрк

Кемалистката пропаганда и предпазливата българска политика

Иредентисткото движение сред мюсюлманите

Кемалисткият неоосманизъм

СССР и българо-турските отношения 1934–1935 г.

Правителството на Кьосеиванов, мюсюлманите в България и възстановяване на турския суверенитет над Цариград и Проливите

Ликвидиране на кемалистките гнезда в България.

Създаване на Дружба „Родина“

Изселническият въпрос и гарантирането на турската сигурност – юли 1938 г.

Жанр История / Археология
Размер 14,5 х 20 cm
Страници 100 страници
Подвързия Мека подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word