Сънищата на Айнщайн

Сънищата на Айнщайн

ISBN: 978-619-00-0612-1
Цена :
Отстъпка от сайта:
Цена за Вас:
 
 
 
Превод от английски език:

Светла Йосифова

 

Тази книга е ярка илюстрация, че науката също може да е поетична. Теорията на относителността тук е представена във вид на поредица от кратки скици – често тъжни, понякога трагични. Авторът играе с читателя в безкрайното „Ами ако?“, използвайки времето като двигател на сюжета.
„Сънищата на Айнщайн“ дават ясна картина колко крехка всъщност е
реалността. Достатъчно е да се промени само една цифра във формулата – и светецът става злодей, а просякът – бог. Достатъчно е само леко да се ускори секундната стрелка – и хората се научават да ценят живота; а ако стрелката бъде спряна – те престават да бъдат хора.
В един покъртителен разказ Лайтман описва действителност, в която времето е пряко свързано с височината и колкото по-високо се намира човек, толкова по-бавно тече животът му. Научавайки за това, хората напускат равнините и се отправят към планините, тъй като мечтаят да живеят вечно. И тази мечта е толкова силна, че започват да строят къщи на кокили по планинските върхове. Домове, които приличат на уродливи насекоми. Така хората губят връзката помежду си и престават да бъдат хора. Защото колкото по-високо се изкачваш – толкова по-силно се сгъстява времето и толкова по-бавно бие сърцето ти.
Все още ли смятате, че науката е скучна?

 

„Това е едновременно и интелектуално провокативно, и трогателно, и комично, и толкова красиво написано... Ще кажа напълно искрено – много отдавна не съм се вълнувал така от роман.“

Салман Рушди

 

 

Жанр Публицистика
Размер 14,5 х 20 cm
Страници 100 страници
Подвързия Мека подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word