Автобиография и спомени

Автобиография и спомени

ISBN: 978-954-400-090-5
Продуктът не е наличен.

„Автобиография и спомени” е писана в началото на 30-те години на миналия век. Авторът Никола Гимиджийски е роден през 1856 г. в Троян. През 1873 г. завършва класното училище и става учител в града – професия, която упражнява с прекъсвания до 1881 г. След това работи още като чиновник в Окръжния съвет в Ловеч, секретар на севлиевския прокурор, чиновник и управител на митниците в Троян и Чепеларе. Изключително деен общественик – библиотекар в училищната библиотека, църковен настоятел, общински съветник, читалищен деец, един от основателите на Популярната банка в Троян и пръв председател на управителния съвет.
Никола Гимиджийски е активен член на Демократическата партия, от чиято листа е избиран за народен представител в Х, ХІ, ХІІ и ХІV Обикновено народно събрание. Като народен представител в ХІV ОНС Гимиджийски дава писмен отчет пред избирателите си за онова, което е сторено за Троян и околията през мандата – „Отчет на бившите народни представители от Троянска околия в ХІV Обикновено народно събрание Никола Гимиджийски и Илия Ц. Марковски”, писан през м. август 1911 г. и издаден в Севлиево.
За активната му и ползотворна дейност като общински съветник през 1926 г. Никола Гимиджийски е провъзгласен за почетен гражданин на Троян. Заедно със съпругата му в началото на ХХ век са обявени и за благодетелни членове на читалището – той за предания си 10-годишен труд в полза на читалището, а съпругата му – за направено дарение в размер на 300 лева.
Никола Гимиджийски умира на 27 февруари 1932 г. без да успее да довърши започнатия труд…
Макар и недовършени, тези мемоари са ценен източник за историята на учебното дело в Троян, за политическия и обществен живот в края на ХІХ и началото на ХХ век. Публикуваме ги в автентичния им вид, както са ни дарени от наследниците на автора, без каквато и да било редакторска намеса.

Жанр История / Археология, Спомени / Мемоари
Размер 14,5 х 20 cm
Страници 116 страници
Подвързия Мека подвързия
Език
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word