Memoirs

Memoirs

ISBN: 978-954-400-090-5
Product is not available.
Rating 0.0
All comments (0)

„Автобиография и спомени” е писана в началото на 30-те години на миналия век. Авторът Никола Гимиджийски е роден през 1856 г. в Троян. През 1873 г. завършва класното училище и става учител в града – професия, която упражнява с прекъсвания до 1881 г. След това работи още като чиновник в Окръжния съвет в Ловеч, секретар на севлиевския прокурор, чиновник и управител на митниците в Троян и Чепеларе. Изключително деен общественик – библиотекар в училищната библиотека, църковен настоятел, общински съветник, читалищен деец, един от основателите на Популярната банка в Троян и пръв председател на управителния съвет.
Никола Гимиджийски е активен член на Демократическата партия, от чиято листа е избиран за народен представител в Х, ХІ, ХІІ и ХІV Обикновено народно събрание. Като народен представител в ХІV ОНС Гимиджийски дава писмен отчет пред избирателите си за онова, което е сторено за Троян и околията през мандата – „Отчет на бившите народни представители от Троянска околия в ХІV Обикновено народно събрание Никола Гимиджийски и Илия Ц. Марковски”, писан през м. август 1911 г. и издаден в Севлиево.
За активната му и ползотворна дейност като общински съветник през 1926 г. Никола Гимиджийски е провъзгласен за почетен гражданин на Троян. Заедно със съпругата му в началото на ХХ век са обявени и за благодетелни членове на читалището – той за предания си 10-годишен труд в полза на читалището, а съпругата му – за направено дарение в размер на 300 лева.
Никола Гимиджийски умира на 27 февруари 1932 г. без да успее да довърши започнатия труд…
Макар и недовършени, тези мемоари са ценен източник за историята на учебното дело в Троян, за политическия и обществен живот в края на ХІХ и началото на ХХ век. Публикуваме ги в автентичния им вид, както са ни дарени от наследниците на автора, без каквато и да било редакторска намеса.

Genre History / Archaeology, Memoirs
Size 14,5 х 20 cm
Pages 116 pages
Cover paperback
Language
Useful
In this section you can get useful information about the publishing process, terminology and basic concepts in the printing process, we will try to help you with some tips to prepare your files well for printing.

Using FTP

Dictionary

Publishing a book in Faber

How to prepare for printing files from MS Word