Живи души

Живи души

ISBN: 978-954-775-581-9
Продуктът не е наличен.

Енциклопедическа поема от първо лице за множествени числа

 
„Живи души” на Владимир Янев е издание-изненада. „Говорещият” в тази книга също е говорещ-изненада, изненада за „самия мен” (признанието откриваме в „диптих”-въведение за читателя).
„Живи души”: изненадата на откритието-откриването, записването/издаването-„обезопашаването”. Намразването.
„Живи души” е другото „аз” на „Енциклопедична поема от първо лице за множествени числа”, енциклопедична, „не само защото отделните късове са наименовани и подредени по азбучен ред, а защото според авторовите представи това е енциклопедия (съвсем кратка и непълна) на мерзостта на мерзкия човек”.
Героят на „Живи души” идва от скритото, неподозираното, спотаяваното, премълчаваното у човека. Явява се и изненадва. Обърква. Веднъж разкрит обаче, героят на опакото освобождава от присъствието си героят на лùцето. Така обаче сам се превръща в лице. (Случило се е това, за което говори авторът – записал историйките „вече нямам опашка. Самоотрязах опашатия в себе си”.) Иначе казано, показало се в разказа, опакото се сдобива с чиста деятелност, освободена от лимитите на привидността. „Говорещият” от тъмницата на душата става душа на тъмниците на света – „първо лице за множествени числа”. В случая Владимир Янев нарочно търси аналогиите с Гогол, най-явно в заглавието, но и не само там.
„Живи души” представя деятелност, която се разтваря до множественост – ситуативно се оголват поведения на тъмното мое в „историйки” на светлото не-Аз. Затова омраза и мерзост са ключови думи за прочит – в това увещава авторът: „наистина мразя тази книга и този говорещ. Намразете ги и вие – заслужават!”.

 

Жанр Белетристика, Поезия
Размер 13 х 20 cm
Страници 40 страници
Подвързия Мека подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word