Пътуване през Европа

Пътуване през Европа

ISBN:
Продуктът не е наличен.

Кристин Димитрова
Петра Хулова
Владимир Мартиновски
Судабе Мохафез

МД Елиас Канети

След спектакулярно обявената „смърт на автора“, приличаща поскоро на изгонването на Хансвурст от немския просвещенски театър, когато на читателя и литературоведа му беше позволена всякаква намеса в интерпретацията и социалното битуване на текста, самосъхранителната и отбранителната сила на авторите явно надделя и може да се забележи тяхното самоуверено възвръщане на сцената на литературата – или може би трябва да кажем „възкръсване“.
В настоящата книга това възкресение-възвръщане придобива особено ясни очертания: четирима автори обикалят в четири избрани европейски града и описвайки тези градове, като по този начин не пропускат да портретират и себе си, и колегите си, създават своя авторскоповествователен образ, очертават мястото си на онази имагинерна карта на литературата, в която въпреки и напук на езиците и благодарение на преводачите от векове не са съществували граници.

Кристин може да те накара да погледнеш с нови очи и с нов, необременен от времето, поглед дори родния си град или да пожелаеш отново да посетиш познати градове, за да се срещнеш там с нейния поглед. Петра, загледана в „тъмната стая“ на историята, ще те убеди, че предубежденията могат да са по-силни от всякакъв поглед, че и в Бърно улиците са също така скучни като в Прага, че и Русе сигурно има нещо общо с руснаците, понеже се казва така, или понеже е избрала определена склонност към обобщаване в стил Pluralis nationalis: ние – чехите, германците, украинците, ние – източноевропейците… А Судабе ще открие с мултикултурното си разногледство и тайните връзки между градовете, в чиито нишки е вплетена тъканта на историята.
Отговор на тези въпроси ще даде настоящият сборник. И с изненада установяваме колко многолики и очарователни могат да бъдат привидно познатите градове, колко богати асоциации предлагат те на творческото въображение.

Пенка Ангелова

Жанр Белетристика, Културология
Размер 13 х 20 cm
Страници 284 страници
Подвързия Мека подвързия
Език Български
Полезно
В този раздел можете да получите полезна информация за процеса на издаването, терминологията и основните понятия в печатния процес, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, за да подготвите добре файловете си за печат.

Използване на FTP

Речник

Издаване на книга във Фабер

Как да подготвим за печат файлове от MS Word