Journey Across Europe. Remeasuring Cultural Space

Journey Across Europe. Remeasuring Cultural Space

ISBN:
Product is not available.
Rating 0.0
All comments (0)

Кристин Димитрова
Петра Хулова
Владимир Мартиновски
Судабе Мохафез

МД Елиас Канети

След спектакулярно обявената „смърт на автора“, приличаща поскоро на изгонването на Хансвурст от немския просвещенски театър, когато на читателя и литературоведа му беше позволена всякаква намеса в интерпретацията и социалното битуване на текста, самосъхранителната и отбранителната сила на авторите явно надделя и може да се забележи тяхното самоуверено възвръщане на сцената на литературата – или може би трябва да кажем „възкръсване“.
В настоящата книга това възкресение-възвръщане придобива особено ясни очертания: четирима автори обикалят в четири избрани европейски града и описвайки тези градове, като по този начин не пропускат да портретират и себе си, и колегите си, създават своя авторскоповествователен образ, очертават мястото си на онази имагинерна карта на литературата, в която въпреки и напук на езиците и благодарение на преводачите от векове не са съществували граници.

Кристин може да те накара да погледнеш с нови очи и с нов, необременен от времето, поглед дори родния си град или да пожелаеш отново да посетиш познати градове, за да се срещнеш там с нейния поглед. Петра, загледана в „тъмната стая“ на историята, ще те убеди, че предубежденията могат да са по-силни от всякакъв поглед, че и в Бърно улиците са също така скучни като в Прага, че и Русе сигурно има нещо общо с руснаците, понеже се казва така, или понеже е избрала определена склонност към обобщаване в стил Pluralis nationalis: ние – чехите, германците, украинците, ние – източноевропейците… А Судабе ще открие с мултикултурното си разногледство и тайните връзки между градовете, в чиито нишки е вплетена тъканта на историята.
Отговор на тези въпроси ще даде настоящият сборник. И с изненада установяваме колко многолики и очарователни могат да бъдат привидно познатите градове, колко богати асоциации предлагат те на творческото въображение.

Пенка Ангелова

Genre Fiction, Culturology
Size 13 х 20 cm
Pages 284 pages
Cover paperback
Language Bulgarian
Useful
In this section you can get useful information about the publishing process, terminology and basic concepts in the printing process, we will try to help you with some tips to prepare your files well for printing.

Using FTP

Dictionary

Publishing a book in Faber

How to prepare for printing files from MS Word