Познатият непознат Марко Тотев

Познатият непознат Марко Тотев

ISBN: 978-619-00-1115-6
Price :
Your discount:
Your price:
Rating 0.0
All comments (0)

Книгата представя в автентичен вид живота и дейността на една от най-емблематичните личности не само за Велико Търново, но и за България.

Марко Тотев е роден в далечната 1857 г. в Търново и е единствен син на Кръстина и Тотю Петкови, собственици на хан в старата столица. Съдбата отрежда той да е свидетел и да бъде съпричастен на ония романтични и драматични събития в родния му град от края на ХIХ до 30-те години на ХХ в., които утвърждават младата следосвобожденска държава и с право може да се нарече един от достойните строители на съвременна България.

В семейството на адвокат Марко Тотев се раждат и възпитават двама български генерали – Георги и Никола, а дъщеря им Кръстина е омъжена за генерал-майор Рашко Атанасов, имащ големи заслуги както за развитието на военната теория и практика, така и за просперитета на старата столица.

В книгата отделни глави са посветени на родовите възрожденски корени на Марко Тотев, на дейността му като професионалист и политик, като председател на Народно читалище „Надежда“ (1905–1907г.), на пословичното му влечение към хазарта, на достойното му семейство. Подобаващо място заемат изложбите, спомените и, разбира се, анекдотите, посветени на тази емблематична личност.

Текстът е богато илюстрован с над 90 цветни снимки, документи, факсимилета, лични вещи на Марко Тотев, което я прави много интересна и привлекателна.

Изключително стойностният и силно емоционален предговор е на доктора на юридическите науки, конституционния съдия проф Атанас Семов.

Genre History / Archaeology, Memoirs, Documentaries
Size 17 x 24 cm
Pages 92 pages
Cover hard cover
Language Bulgarian
Useful
In this section you can get useful information about the publishing process, terminology and basic concepts in the printing process, we will try to help you with some tips to prepare your files well for printing.

Using FTP

Dictionary

Publishing a book in Faber

How to prepare for printing files from MS Word