Movement for Protection of Unification in Dobrudja 1885

Movement for Protection of Unification in Dobrudja 1885

ISBN: 978-954-400-494-1
Product is not available.
Rating 0.0
All comments (0)

С тази книга – „Движение в Добруджа за защита на Съединението – 1885 г.“ – Велико Лечев изпълнява синовен дълг. Тя разкрива най-добрите му качества на изследовател, формиран по пътя на научната степен доктор на историческите науки и професорско звание. Плод на продължителна изследователска работа, книгата е написана с перфектно познаване на източниците и грижливо отсяване на достоверните факти, за да се пресъздаде обективно участието на добруджанското население в събитията. Малко познато е доброволческото движение – и то по негови предишни публикации; враждебното отношение на румънските власти в Северна Добруджа поради страх от неугасимата българска национална съединистка идея. Страхът от обединена България подтиква и гръцките мегаломани да се наредят срещу Съединението. 1885 г. се оказва преднамерена репетиция на събитията от 1912–1913 г., които разкъсват Балканите… и Европа.
Книгата на проф. дин Велико Лечев е ценен принос в националната и в добруджанско-регионалната ни историография. В това ще се убеди всеки читател.

Проф. дин Петър Тодоров
Genre History / Archaeology
Size 14,5 х 20 cm
Pages 260 pages
Cover paperback
Language Bulgarian
Useful
In this section you can get useful information about the publishing process, terminology and basic concepts in the printing process, we will try to help you with some tips to prepare your files well for printing.

Using FTP

Dictionary

Publishing a book in Faber

How to prepare for printing files from MS Word