New edition
New
Пътят съм София

Пътят съм София

ISBN: 978-619-00-1341-9
Price :
Your discount:
Your price:
Rating 5.0
All comments (2)

ПРОИЗХОД, ОБРАЗОВАНИЕ И МОТИВАЦИЯ НА ПРИНЦ ФЕРДИНАНД САКС-КОБУРГСКИ И ГОТСКИ ЗА МИСИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Безвъзвратното движение на България по европейския път – това е в края на краищата основната заслуга на цар Фердинанд, независимо, че за него могат да се кажат още много неща, и много добри, и твърде отрицателни.

Отдавна е време да погледнем на историята си модерно и обективно. И ако първото е практически невъзможно при продължаващото неовъзрожденско начало в мисленето и образованието ни, то второто е не само възможно, но и закъсняло. Колкото и да противоречи на чернобелия национален епос, поне професионалната гилдия е морално задължена да преосмисли процесите и ролите в тях на редица лица от времето на националното ни пробуждане насам.

Отрадни са започналите опити за вдигане на завесата пред една сцена като българската, която е и по-дълбока, и по-интересна от едноплановите скици, които често доминират делника и празника ни. На едно от първите места в това генерално преосмисляне седи цар Фердинанд, комуто дължим поне едно: обективно оценяване на извършеното, безстрастно балансиране на заслугите и освобождаване му от ролята на универсалния грешник на новата ни история. Едва тогава и много бързо ще осъзнаем, че ролята му на водач на държавата, на пример, арбитър и посланик на европеизацията на Ориента е била от особена важност за България. (П. Стоянович)

 

„...Резултатът е едно завладяващо четиво, не само поради лекия и увлекателен стил на писане, но и поради типичната за проф. Стоянович привързаност към детайлите, нюансите, аргументираната критичност, логичност и дързост в обосноваването и защитата на смели тези. Представеният образ на „младия“ Фердинанд е плътен и нюансиран, психологически точен, предизвикващ симпатия, но далеч от безкритичната апологетика и едностранчивост. Изследването развенчава наложени митове, коригира неточни или преднамерено заблуждаващи твърдения, дава отговори и предлага интерпретации на важни въпроси, имащи отношение не само към прецизната биографичност на принц Фердинанд, но и към съдбата на Европа и България. Сигурен съм, че не всеки ще се съгласи с констатациите и оценките на проф. Петър Стоянович, но съм убеден, че никой, докоснал се до написаното от него, няма да остане безразличен. “  (проф. д-р Веселин Янчев)

 

Genre History / Archaeology, Sociology / Politology
Size 14,5 х 20 cm
Pages 256 pages
Cover paperback
Language Bulgarian
Useful
In this section you can get useful information about the publishing process, terminology and basic concepts in the printing process, we will try to help you with some tips to prepare your files well for printing.

Using FTP

Dictionary

Publishing a book in Faber

How to prepare for printing files from MS Word